Program

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2020 | MAO Plays Contemporary Music – László Melis

19:30
Koncertterem
Műsor:

19:30 MAO Plays Contemporary Music by László Melis -  BMC Koncertterem
21:30 Társprogram: Halálutak és angyalok - filmvetítés a BMC Könyvtárban

Közreműködik:
  • Col Legno – zeneszerző (MAO Masterclass)
  • Gryllus Samu – sound painting
  • Modern Art Orchestra
  • Fekete-Kovács Kornél – trombita, művészeti vezető

Melis László zeneszerző különleges aktivitással volt jelen a magyar zenei élet széles repertoárján. Zenéit fantasztikus sokoldalúsággal fogalmazta meg legyen szó filmzenéről, színházról, kortárs klasszikus-, vagy épp jazz színpadra szánt kompozíciókról. Halála óriási űrt hagy maga után a kreatív, nyitott szelleműségű alkotók között.

A Modern Art Orchestrának, és az együttes vezetőjének Fekete-Kovács Kornélnak dedikálta azt a három tételes darabját, amelyet a hrabal-i főhős, a Sörgyári capricció Pepin bácsija ihletett. Bár az első tétel több alkalommal is elhangzott már az együttes előadásában, szerző két évvel ezelőtti hirtelen tragikus halála miatt sajnos a darab teljes egészébén nem készült el. A Peppin bácsi meséi a nagy hovédő háborúból címet viselő alkotás első tétele a szerző által megfogalmazott módon kerül majd előadásra. A második tételt Fekete-Kovács Kornél, Melis László jegyzetei alapján tárja elénk, míg a harmadik, egyben záró felvonást a Modern Art Orchestra kreatív muzsikusai fogalmazzák újra, egy improvizált befejezésként.

Az est folyamán elhangzik majd két alkotás, a 180-as csoportnak írt darabok közül: az Etüd három tükörre című darabot a kiváló szerző Ávéd János, míg a Szertartás elnevezésű kompozíciót Subicz Gábor  hangszerelésében adja elő a zenekar. A koncert programjában helyet kaptak Melis László filmzeneszerzői munkái is. Kamondi Zoltán: Halálutak és angyalok című filmjének zenéjéhez íródott dalokból áll össze az a szvit, amelyben egymáshoz fűzve szólalnak majd meg ezek az emblematikus alkotások. A szvit hangszerelője Bacsa Zoltán.

A koncert első 15 percében az Artisjus támogatásával megvalósuló MAO Master Class - big band zeneszerzői akadémia hallgatójaként Col Legno darabja lesz hallható a zenekar előadásában.

Az akadémia keretei között az évadban szeptembertől májusig egy-egy olyan zeneszerző művét mutatja be a Modern Art Orchestra, akitől eddig még nem játszottak darabot. A zenekar felhívására számos kitűnő munka érkezett, közülük választott a MAO kurátori kara 9 jelentkezőt. Az akadémiának nyitott, regisztrációhoz kötött, szabadon látogatható alkalmai is vannak, ahol betekintést engednek a háttérben folyó munkafolyamatok különböző fázisaiba. Az ezzel kapcsolatos friss információk a zenekar Facebook oldalán találhatók.

Jegyek elővételben 1800 forintos áron, a koncert napján 2200 forintos áron kaphatók a helyszínen,
az InterTicket országos Jegypont hálózatában, valamint a bmc.jegy.hu oldalon.

℗ BMC

2020 január 18 szombat