Program

Megújuló zene – Mesterkurzus az UMZE Kamaraegyüttessel

14:00
Tetőterem
Műsor:

Balogh Máté: Thoreau Second Hand
Katarzyna Krzewińska: green&blue | dreamin
Ian Mikyska: Forest/Trees
Samuel Hvozdík: Stigma

Közreműködik:
  • Katarzyna Krzewińska, zeneszerző
  • Balogh Máté, zeneszerző
  • Samuel Hvozdík, zeneszerző
  • Ian Mikyska, zeneszerző
  • UMZE Kamaraegyüttes
  • Vezényel: Vajda Gergely

2023 márciusában indult útjára a Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt, amelynek elsődleges célkitűzése, hogy a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjait beépítve adjon új lendületet a pandémia által sújtott nemzetközi zenei életnek. A projekt keretében az elmúlt év során négy új zenemű született, amelyek a maguk egyedi módján testesítik meg a megújuló zene gondolatát – leglátványosabban talán azáltal, hogy a hagyományos hangszerek és a modern audiovizuális technikák mellett szokatlan, újrahasznált vagy újrahasznosított anyagból készült instrumentumokat is szerepeltetnek.

A Visegrádi Négyek országait egy-egy zeneszerző, együttes és koncerthelyszín képviseli a projektben: a magyar Balogh Máté, a cseh Samuel Hvozdík, a lengyel Katarzyna Krzewińska és a cseh Ian Mikyska kompozícióját Prágában a BERG Orchestra, Varsóban a Hashtag Ensemble, Budapesten az UMZE Kamaraegyüttes, végül pedig Pozsonyban az EnsembleSpectrum szólaltatja meg. A koncertsorozat budapesti állomásának a Magyar Zene Háza szabadtéri színpada ad otthont augusztus 2-án este. A hangversenyt augusztus 1-jén nyilvános mesterkurzus előzi meg a BMC-ben, ahol a szakma képviselőit és az érdeklődő közönséget egyaránt várják. A kurzus során a négy zeneszerző a koncerten elhangzó műveken dolgozik az UMZE Kamaraegyüttessel. A helyszín a BMC Tetőterme lesz.

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött, amit ezen a linken lehet megtenni. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

2024 augusztus 01 csütörtök