Program

Mezei Szilárd - Márkos Albert duó

18:00
Könyvtár

Mezei Szilárd és Márkos Albert duója több mint 17 éve létezik, teljesen szabad, spontán improvizációra épülő zenét játszanak. Mindketten részt vettek és részt vesznek Márkos és Mezei különböző, nagyobb formációiban, mindketten aktív színházi zeneszerzők, régi, nagyon jó barátok. Eddig három duó CD-jük jelent meg: Korom (Creative Sources, 2008), Dér (Bandcamp, 2016), Köd (FMR, 2018).

A zentai születésű Mezei Szilárd mint hegedűs, brácsás, nagybőgős és zeneszerző különböző felállású zenekaraival (duótól nonettig) kortárs improvizatív zenét játszik, elsősorban saját kompozíciókat. Zeneszerzőként fő érdeklődési területe az improvizáció és kompozíció kapcsolata, a jazz és a népzene. Aktívan foglalkozik színházi zeneszerzéssel is. Kobzon és oudon játszik eredeti népzenét, illetve népzenéhez kötődő improvizatív zenét. Előadóként és résztvevőként közreműködött több improvizatív zenei műhelyben, illetve személyiségfejlesztő kurzus intuitív zenei részlegének munkájában is. Jelenleg a Mezei Szilárd Triót, a Mezei Szilárd Quintettet / Sexttetet, illetve a Mezei Szilárd Ensemble-t vezeti, ezen kívül közreműködik több improvizatív-zenei formációban.

Márkos Albert csellista, zeneszerző 1967-ben született Kolozsváron. Ötévesen kezdett hegedülni, nyolcéves korában áttért a csellóra. A Kolozsvári Zeneiskolába, majd a Zeneakadémiára járt, utóbbit a másodév végén elhagyta. A Marosvásárhelyi és a Kolozsvári Szimfonikus Zenekarban is dolgozott, tagja volt a Concordia Kamarazenekarnak. 1993-ban Budapestre költözött. Zeneszerzőként eddig egy albuma jelent meg a BMC gondozásában, Hang hangba hull és hangot kerget címmel (BMC CD 197). Zenészként leginkább az improvizáció, a szabadimprovizáció és az instant kompozíció érdekli.

A belépés díjtalan!

Galéria
3Kép
2019 szeptember 13 péntek