Program

Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók I. | Mozart és Schubert

19:00
Koncertterem
Műsor:

Wolfgang Amadeus Mozart: B-dúr trió, K. 502
Franz Schubert: 1. (B-dúr) trió, D. 898

Közreműködik:
  • Stark János Mátyás – hegedű
  • Devich Gergely – cselló
  • Ránki Fülöp – zongora

Ránki Fülöp, Stark János Mátyás és Devich Gergely 2023-as kamarasorozata a négy évszakot egy-egy koncerttel koronázza meg a BMC Koncerttermében. A fiatal művészek a zongoratrió-irodalom kiemelkedő remekműveiből válogatnak Mozarttól Ravelig. Az első három hangversenyen triópárosítások szólalnak meg, hol a művek különbözőségét és sokszínűségét, hol azok közös vonásait hangsúlyozva, a negyedik műsorban pedig egy-egy duószonátát is hallhat a közönség, ami a zenészek régebbre visszanyúló páros együttműködéseiről tanúskodik.


A koncertsorozat a zongorás trió történetének elejéhez tér vissza. Mozart az elsők között ismerte fel, hogy a zongorában versenyművek szólistájaként és kamarafelállások tagjaként is több potenciál rejlik, mint addig hitték. A B-dúr trió Mozart karrierjének csúcsán, 1786-ban készült. Háromtételes, mint egy versenymű, és a zongoraszólam is hasonlóan virtuóz. A két gyengéd és játékos szélső tétel egy álomszerű, kifinomult szépségű lassút fog közre.
Schubert a halála előtt egy évvel, a Winterreisével párhuzamosan írta meg a maga elbűvölő B-dúr trióját – nagyobb ellentétet el sem lehetne képzelni. A darabban spontán dallamok bomlanak ki, alattuk pedig ravasz harmóniák húzódnak meg. Az egyszerre életigenlő és bensőséges zene hallatán igazat adhatunk Schumann-nak: a B-dúr trió hatására az emberi lét nehézségei elhalványulnak, és a világ friss színekben ragyog fel.


A sorozat további koncertjei:

2023. március 26. 19:00 Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók II. | Mozart és Csajkovszkij
2023. szeptember 16. 19:00 Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók III. | Beethoven és Mendelssohn
2023. december 1. 19:00 Ránki – Stark – Devich: Zongoratriók IV. | Debussy és Ravel

A koncertsorozat kapcsán készült riportunk itt olvasható.

Négyalkalmas bérletek 10.000 forintos áron kaphatók a helyszínen és a bmc.jegy.hu/seasonticket oldalon.

Jegyek 3000 forintos áron kaphatók a helyszínen,
a jegy.hu oldalon,
valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

℗ BMC

Galéria
2Kép
2023 január 06 péntek