Program

Semmelweis Kamarazenekar koncertje

19:00
Koncertterem
Műsor:

Georg Friedrich Händel: G-dúr concerto Op. 6 No. 1.
Kelemen László – hegedű, Hámori Katalin – hegedű, Karlócai Kristóf – gordonka

Johann Sebastian Bach: d–moll kettősverseny BWV 1043
Bencsáth Zsófia – hegedű, Kelemen László – hegedű

Antonio Vivaldi: G-dúr szimfónia RV 149
Rolla János vezetésével

***

Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr templomi szonáta KV 144
Göblyös Péter – orgona

Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr Andante fuvolára, zenekarra KV. 315
Tardy Katica – fuvola

Joseph Haydn: D-dúr zongoraverseny  Hob. VIII / 11
Kolbe Ilona – zongora

Közreműködik:
  • Semmelweis Kamarazenekar
  • Vezényel: Tardy László Liszt-díjas, Magyar Örökség-díjas karnagy

Orvosok körében hagyományosan mindig is sok volt a zeneértő és az aktív zenész is. A budapesti orvosegyetemen is a múlt században a történelem hullámzásaival párhuzamosan többnyire működött zenekar, ami kezdetben fúvósokkal, ütősökkel együtt szimfonikus zenekar volt, majd néha rövidebb időkre megszűnt, ill. újjáalakult. A hatvanas évek második felében éppen nem volt zenekar, de volt szándék a létesítésére. Dr Göblyös Péter radiológus-orgonista lobbizott érte, ő szerezte meg az egyetem vezetésének jóváhagyását és ő kérte fel 1968-ban a Kodály által is nagyra tartott ifjú karnagyot, Tardy Lászlót, hogy a nemrég elkezdett Mátyás templomi kántori-karnagyi munkája mellé vállalja el az ifjú medikusok zenei vezetését is, aminek ő eleget is tett.

Az elmúlt ötven évben és mindmáig ő vezeti az együttest. Már ez is ritka. Kimagasló kamarazenei tudása és nagyszerű emberi tulajdonságai a jó zenekari légkör fennmaradásában alapvetőek, de említésre méltó az is, hogy a mai zenekari tagok között is van 4 olyan muzsikus, akik már a kezdetekkor ott ültek a kottatartó mögött és azóta is jóban-rosszban együtt vannak. A mai zenekari tagok nagyobb része szintén évtizedek óta muzsikál az együttesben.

Megszámlálhatatlan koncert volt ezalatt az 50 év alatt egyetemi fellépések, ifjúsági versenyek, önálló koncertek, orvos-zenész találkozók, jótékony célú koncertek ill. külföldi vendégszereplések formájában. A kezdeti időben a zenekar fenntartója a SOTE szakszervezete volt, a zenekar érdekeit a közelmúltban elhunyt dr. Simon György professzor képviselte magas szakmai színvonalon, nagy hozzáértéssel és igaz barátsággal.

Az egyetemi létet maga mögött hagyva a zenekar előbb önfenntartóvá vált, majd hivatalosan is egyesületi formában folytatta működését, SOTE Kamarazenekar helyett Semmelweis Kamarazenekar néven, működését a tagdíjakra alapozva. Hetente 1-2 próbát tartanak a Gyógyszerészeti Intézet könyvtárában Klebovich Imre professzornak köszönhetően, aki ezt a lehetőséget az Egyetem hozzájárulásával a zenekarnak felajánlotta.

A zenekar koncertjein karmesterként, vagy művészeti vezetőként időnként kitűnő profi zenészek is közreműködnek. A zenekar szép emlékei közt őrzi a pályakezdő Vashegyi György dirigálását jó pár év távlatából, a tavalyi esztendő meghatározó élménye pedig a Rolla Jánossal való együttműködés volt, aki kritikus helyzetben – Tardy karnagy úr akadályoztatása idejére - vállalta át a próbák és koncertek megtartását, nagy sikerrel. A zenekar együttműködő partnerei voltak kitűnő hazai és külföldi kórusok, a közreműködők közül nagy tisztelettel emlékeznek Katanics Máriára, s felejthetetlen emlékeik közé tartozik berlini koncertjük a két Németország egyesülésének napján, Kistétényi Melinda ugyancsak felejthetetlen orgonaszólójával. A híres, professzionális közreműködők mellett azonban a zenekar tagjai mindig is büszkék voltak arra, hogy a versenyművek előadását saját szólista tagjaik segítségével is igényesen tudták megvalósítani.

Repertoárjuk a nagy barokk mesterektől a klasszikus zenei korszak kamarazenekari, verseny- ill. oratórikus darabjainak szerzőiig tart, amit időszakosan kortárs magyar zeneszerzők darabjaival egészítenek ki.

Az együttes fennállásának 50 éves jubileuma alkalmából a Budapest Music Center szponzorálásában ad koncertet a BMC Koncerttermében.

Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen,
a jegy.hu oldalon,
valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

℗ BMC

Galéria
2Kép
2019 március 10 vasárnap