Program

Szokolay Ádám és a Budapesti Vonósok koncertje

19:00
Koncertterem
Műsor:

Járdányi Pál: Szimfonietta
Wolfgang Amadeus Mozart: A-dúr zongoraverseny, K 414
∗∗∗∗∗

Tóth Péter: Téli rege
Wolfgang Amadeus Mozart: G-dúr cassatio, K. 63

Közreműködik:
  • Szokolay Ádám - zongora
  • Budapesti Vonósok
  • Koncertmester: Pilz János
  • Művészeti vezető: Botvay Károly

Sajnálattal értesítjük nézőinket, hogy egészségügyi okokból Rados Ferenc nem léphet fel a hangversenyen. A koncert helyettesítő szólistája Szokolay Ádám zongoraművész lesz. Köszönjük szíves megértésüket!

Az 1920-as születésű Járdányi Pál a 20. századi magyar zeneélet klasszikus nagyjai közé tartozik, akik a zeneszerzés – tanítás - népzenekutatás hármas egységében végezték munkájukat. Már huszonévesen megmutatta elhivatottságát: hegedűművészi és zeneszerzői diplomája mellett néprajz szakon bölcsészdoktori fokozatot is szerzett. Ezekből az évekből származik a Szimfonietta. Ahogy címe is jelzi, egy kisméretű négytételes szimfóniát hallhatunk, mely friss ritmikai játékaival, dallamgazdagságával a komponista egyik első jelentős műve lett.

Mozart A-dúr zongoraversenye (K414) a korszak kívánalmaira adott reakció és egyben a zeneszerzői névjegy letétele volt, amennyiben az 1780-its name comes from the word farewell, ending. években Bécsben nagy népszerűségnek örvendett a zongoraverseny műfaja, Mozart pedig – kitűnő zongorista lévén – e formán belül sikerrel tudott bemutatkozni a városban előadóként és szerzőként is. Mozart ebben a zongoraversenyében ugyanakkor mellőzi a rá jellemző drámai fordulatokat és inkább a melodikus gazdagságra helyezi a hangsúlyt, ami hangulatában a hegedűversenyeivel rokonítja a művet.

A cassatio kifejezés talán kevésbé ismert a mai közönség számára. A szerenáddal és a divertimentóval rokon műfajról van szó, amelyet leginkább délnémet területen használtak a 18. század második felében. Általában szabadtéri előadásra szánt szórakoztató zenét értettek alatta, neve a búcsú, befejezés szóból ered. Miként a múltban, most a jelenben is estünk záródarabjaként hangzik el.

Jegyek 2500 forintos áron kaphatók a helyszínen,
a jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

 

Galéria
3Kép
2022 május 07 szombat