Program

Ulysses Journey 2022 – ír-magyar kortárs gitárzenei bemutató

18:00
Könyvtár
Műsor:

Benjamin Dwyer: Hommage á Ligeti – ősbemutató
Gráinne Mulvey: soft morning city
Balogh Máté: Little Harry Hughes
Szászi Petra: Oak
*****
Seán Clancy: au milieu d'un demi
Alessio Elia: Caducae Resonantiae
Ian Wilson: Cortége
Daragh Black Hynes: Proteus
Greg Caffrey: ‘the private consciousness of Molly Bloom’

Közreműködik:
  • Elizabeth Hilliard – szoprán
  • Koltai Katalin – gitár

Száz éve, 1922-ben jelent meg James Joyce forradalmi regénye, a Ulysses, mely egyszerre kötődik a szerző révén Írországhoz, a könyv első kiadása kapcsán Franciaországhoz, és Magyarországhoz – a főszereplő, Leopold Bloom alakja révén.

A centenárium kapcsán, a kortárs komolyzenei gitárrepertoár bővítésének céljával hirdetett zeneszerzői pályázatot 2019-ben Koltai Katalin kezdeményezésére három intézmény, az írországi Contemporary Music Centre, a Budapest Music Center és Írország Nagykövetsége. Számos, a klasszikus gitár idiomatikus határait feszegető, a hangszer karakterét árnyaló pályamunka érkezett be, melyből a zsűri tizenegy kompozíciót választott ki.

A hazánkat képviselő komponisták közül Balogh Máté, Alessio Elia, Gryllus Samu, Szászi Petra, Szőcs Márton és Tornyai Péter művei, az ír pályázók közül Daragh Black Hynes, Seán Clancy, Benjamin Dwyer, Gráinne Mulvey és Ian Wilson díjazott kompozíciói csendülnek fel ezen a koncerten a nemzetközileg elismert gitárművész, szólista és kamarazenész, Koltai Katalin, valamint Elizabeth Hilliard ír szopránénekes tolmácsolásában.

A programra a belépés díjtalan. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Galéria
3Kép
2022 június 15 szerda