Program

STREAM | UMZE Kamaraegyüttes: Képzeletbeli beszélgetések

Online közvetítés
19:30
Koncertterem
Műsor:

Tornyai Péter: Új anamorfózisok
Bella Máté: Hesperus – magyarországi bemutató
Serei Zsolt: Levelek az ismeretlenbe
Tihanyi László: Két képzeletbeli beszélgetés (Eisenstein, Tarkovsky)

Közreműködik:
  • Bársony Péter – mélyhegedű
  • UMZE Kamaraegyüttes
  • Vezényel: Vajda Gergely

Hangversenyünkön az UMZE Kamaraegyüttes körül formálódó „zeneszerzői páholy” négy jeles képviselőjének egy-egy az elmúlt évtized folyamán kamaraegyüttesre komponált művét mutatjuk be.

Tornyai Péter: Új anamorfózisok
Az anamorfózis vizuális művészetekből ismert jelensége Tornyai Péter zenei gondolkodásának egyik fontos inspirációja, szimbóluma. Az Új anamorfózisok lazán összekapcsolódó négy tétele különféle módokon rejti el és fedi föl egyszerre a zenei emlékezet ilyen-olyan “ábráit”. A mű az Eötvös Péter Alapítvány felkérésére, és a Kunststiftung Nordrhein-Westfalen támogatásával 2019-ben készült, sok ponton kapcsolódik a nemrégiben elhunyt Jeney Zoltán művészetéhez.

Bella Máté: Hesperus
A görög mitológiában Hesperus neve egyet jelentett a naplemente után felfénylő esthajnalcsillaggal, vagyis a Vénusz bolygóval. A nagyon puha, selymes hangzás-elegyekből emelkedik ki a brácsa szóló, olykor lírai, máskor drámai anyagaival. A zene olyan illúziót teremt a hallgató fülében, mintha az egy távoli csillag pislákolását fürkészné szemeivel az esti égbolton. A Hesperus című darabot a párizsi Ensemble InterContemporain felkérésére készült 2017-ben, mostani előadása magyarországi bemutató.

Serei Zsolt: Levelek az ismeretlenbe — in memoriam Gyöngyössy Zoltán
A 2011-ben tragikus körülmények között elhunyt, a kortárs zene kiemelkedő előadójaként tisztelt és szeretett fuvolaművész, Gyöngyössy Zoltán emlékére készült Serei Zsolt ensemble-darabja, melynek a mostani koncertre átdolgozott verzióját hallhatja közönségünk.

Tihanyi László: Két képzeletbeli párbeszéd
2011-ben a szerző Vladimir Tarnopolski és kamaraegyüttese, a Moszkvai Új Zenei Stúdió felkérésére olyan darabot komponált, melyben képzeletbeli párbeszédeket folytat két rendkívüli filmrendezővel, Eisensteinnel és Tarkovszkijjal. Tihanyi saját zenei eszközeivel megfogalmazott gondolataival próbál meg az ő képekben megfogalmazott látomásaikhoz kapcsolatokat teremteni.

A közvetítés a Papageno.hu, az UMZE és a BMC Facebook oldalán, valamint a BMC Youtube csatornáján látható.

2021 május 18 kedd