Program

UNESCO Nemzetközi Jazznap | Gyémánt Bálint Trió

Online koncertpremier
20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Gyémánt Bálint – gitár
  • Bartók Vince – basszusgitár
  • Szabó Dániel Ferenc – dob

Online koncertpremier az Opus Jazz Club Facebook oldalán és Youtube csatornáján a UNESCO Nemzetközi Jazznap alkalmából.

Hazánk egyik legismertebb jazzgitárosa, Gyémánt Bálint fiatal zenésztársakkal újította meg trióját. A csapat közös munkájának fő vezérelvei a szabadság, a kísérletezés és az új lehetőségek keresése, amelyek mindig is a jazz alapkoncepciójához tartoztak.

„A trió a személyes alkotóműhelyem, ahol számomra kivételes, inspiráló művészbarátaimmal tudok együtt dolgozni. Bár a saját kompozícióimat szólaltatjuk meg, partnereim mindig komoly szerepet játszanak a végleges hangzás kialakításában. Minden formációt sajátomnak érzek, amiben játszom, de a trió tükrözi leginkább a saját zenei nyelvemet. A határok feszegetése és az új zenei irányok keresése mindig is fontosak voltak számomra, ezért is szerettem volna ezt a friss koncepciót, egy új ritmusszekcióval közösen létrehozni” – meséli Gyémánt Bálint, aki Bartók Vincével és Szabó Dániel Ferenccel dolgozik együtt megújult triójában. A fiatal muzsikusok generációjuk kiemelkedő tagjai, akik nemcsak a jazz tradicionális nyelvét beszélik folyékonyan, hanem a legmodernebb irányzatok is komoly hatással vannak hangszeres játékukra. A trió hangzásának különlegességét az adja, hogy az akusztikus dob mellett elektromos hangszínek is megszólalnak. Így bár a zenekari felállás maradt a klasszikus jazz trió, a technikai berendezéseknek és az effekteknek köszönhetően a hangzásvilág sokkal modernebb lett, ami a zenészek kreativitásának is nagyobb teret enged.

Gyémánt Bálint True Listener című szerzői lemezén a fiatal izraeli zongoristát, Shai Maestro-t látta vendégül. Az album a BMC Records gondozásában jelent meg, és a világ minden tájáról kiváló kritikákat kapott. Ezen az estén a hallgatók az előző album kompozícióinak újragondolásába és a legújabb, még nem rögzített dalokba kaphatnak betekintést.

℗ BMC

Galéria
2Kép
2021 április 29 csütörtök

Ajánló

Ajánlás

Gyémánt Bálint: True Listener

BMC Records

A sokszínűség és szintézis a kezdetek óta alapvető jellemzője Gyémánt Bálint pályájának. A hangszer és a zene szeretete klasszikus zenei tanulmányai során alakult ki benne. A klasszikus háttér máig tartó hatásként felismerhető hangképzésében, technikájában és mentalitásában egyaránt. Tizenhat évesen lett Juhász Gábor tanítványa, aki rögvest Scofield és Metheny lemezeit adta a jazzt addig csak hírből ismerő ifjú tehetség kezébe. A jazz műfaja, amely bármilyen zenével képes organikus kapcsolatra lépni, máig a legizgalmasabb inspirációt jelenti számára. Ennek a transzformatív élménynek állít emléket a Pathway című kompozíció, amely Pat Metheny előtt tiszteleg.

A Gyémánt Bálint Trio megalakítása egy régóta érlelődő művészi igény minden korábbinál teljesebb kibontakozását jelenti, szerzőként és előadóként egyaránt. A bemutatkozó album dalai olyan alkotói mikrokozmoszba engednek betekintést, amely tág teret hagy a hangszerek közti párbeszédnek. „A trió az én játszóterem, ráadásul olyan fantasztikus zenészegyéniségek a partnereim, akik képesek a zenei elképzeléseim tökéletes megvalósítására, miközben óriási inspirációt is jelentenek.” A szárnyalóan impresszionista kompozíciókat neoromantikus balladák ellenpontozzák, köztük az Indigo és a címadó True Listener, már-már Szabó Gábort idéző dallamossággal.