Hírek

Hírek Októberi előzetes: CAFe Budapest 2018

Minden műfajban igazi ínyencségeket vonultat fel októberben a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata, melyre már elindult a jegyárusítás.

A BMC-ben megrendezett zenei programok sorát október 6-án a fúvósötös műfaja körül forgó Working Around the Wind Quintet nyitja. Eötvös Péter és Vajda Gergely vezetésével az Eötvös Péter Alapítvány nemzetközi mesterkurzusán a világ minden tájáról érkező karmesterek közösen vezényelhetik Mozart Gran Partitáját, valamint megismerkedhetnek fiatal szerzők darabjaival.

A Bécsi Filharmonikusok szólamvezető csellistája, Varga Tamás immár közel két évtizede él a császárvárosban, október 8-i szólóestjének műsora azonban arról tanúskodik, hogy sem a magyar zenével, sem a mai magyar zeneszerzéssel nem szakadt meg a kapcsolata.

A fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: 2018-ban a Baltikum művészei állnak a fókuszban, így a világhírű francia kvartett, a Quatuor Diotima koncertjén észt szerzők művei is felcsendülnek október 9-én.

Wolf Péter a nagy előd előtt tisztelgő, játékos című kompozíciójának – Wolf-temperiertes Klavier – néhány részletével már találkozhattunk a közelmúltban. A teljes művet, melyet Balog József hamarosan lemezre vesz, a közönség az okóber 13-i lemezbemutató koncerten ismerheti meg.

Az október 14-én koncertező Danish String Quartet az elmúlt másfél évtizedben a vezető kvartettek közé emelkedett. A klasszikus és a népi játékmód keveredése révén a hallgató egy álomszerű, egyszerre ismeretlen és időtlenül ismerős világban érezheti magát. Tavaly Last Leaf címmel jelentettek meg nagy visszhangot kiváltó anyagot, a legendás ECM Records gondozásában.

Várjon Dénes szólóestje október 15-én hallható. Világjáró zongoraművészünk a 20. századi magyar zene két világhírű alkotójának műveiből állítja össze koncertjét. Bartók és Kurtág zenéje két önálló univerzum, melyek mégis ezer szálon kapcsolódnak össze, legyen szó népzenéről, a zongorához fűződő bensőséges kapcsolatról vagy a zenei gesztusokat éltető kíméletlen őszinteségről.

Két jazzkoncert zárja a CAFe Budapest programját a BMC-ben, illetve az Opus Jazz Clubban: október 16-án az európai avantgárd és jazz egyik legprominensebb képviselője, a belga Flat Earth Society lép fel, míg október 19-én a kubai születésű zongoraművész, Marialy Pacheco kápráztatja el a hallgatókat.