Hírek

Hírek A BMC Nemzetközi Harsonaverseny 2018-as díjazottjai

Nemzetközi és magyar sikerek egyaránt születtek a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Versenyének szombati döntőjében.

Tenorharsona kategóriában a nagy-britanniai Kris Garfittnek ítélte oda az első helyezést a zsűri. Basszusharsona kategóriában nem hirdettek első helyezettet; itt Hegyi Gábor és Marco Rodrigues kapott megosztott második díjat.

A döntőbe jutott versenyzők közül a tenorharsona kategóriában második helyezést ért el a francia Grégoire Devaux, míg a hazai színeket képviselő Flaskay Bence harmadik lett. Basszusharsona kategóriában a döntőbe jutott Hegyi Gábort és a portugál Marco Rodriguest egyaránt második díjjal jutalmazta a nemzetközi zsűri.

A zsűri különdíjat ítélt meg Kim Sungsoonak.

A BMC által 2016-ban életre hívott Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny második alkalommal került megrendezésre. A versenyre 3 kontinens 14 országából összesen 29 fiatal harsonás jelentkezett, hogy összemérje tudását augusztus 26. és szeptember 2. között Budapesten.

A versenyzőkre a múlt vasárnapi nyitókoncertet követően kétnapos elődöntő várt. A forduló lezárultával a tenor kategóriából 7, a basszus kategóriából 4 versenyző jutott a középdöntőbe. Az elő- és középdöntőben a versenyzők a kötelező és választott darabjaikat zongorakísérettel adták elő. A nemzetközi zsűri döntése alapján a szombati döntőbe a tenorjátékosok közül négy, míg a basszusharsonások közül két versenyző jutott be. A döntőben a versenyzők zenekari kísérettel játszottak el egy ugyancsak szabadon választott és egy kötelező darabot. A döntőt Budapesti Vonósok közreműködésével, Kovács László vezényletével tartották.

Kris Garfitt 1992-ben született az angliai Sheffieldben. A londoni Guildhall School of Music & Drama hallgatójaként diplomázott, majd a Freiburgi Zeneakadémián szerezte meg mesterfokozatát. Számos zenekarban, így az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában és a Freiburgi Filharmonikus Zenekarban is játszott, jelenleg a Saarbrücken Kaiserslauterni Német Rádió Filharmonikus Zenekarának harsonása.

Hegyi Gábor 1985-ben született Budapesten. Mesterdiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte meg. 2011-ben Artisjus-díjat kapott a Corpus Harsona Quartet tagjaként. A Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekar tagja.

Az 1998-as születésű Marco Rodrigues a portugál ARTAVE zeneiskola növendéke volt. 2012 óta számos nemzetközi díjat nyert el, 2017 óta a Zürichi Tonhalle Zenekar harsonása.

A nemzetközi zsűrit Hőna Gusztáv elnökletével Chris Houlding angol, Irvin Wagner amerikai, Gabriel Madas osztrák, Jacques Mauger francia, valamint Balogh Sándor és Csáthy Miklós magyar pozanista alkotta. A kategóriák első díjasai 5000 eurót, a másodikak 3000 eurót, a harmadik helyezettek 1000 eurós versenydíjat vihetnek haza. 

A verseny kezdeményezője Hőna Gusztáv harsonaművész és egyetemi tanár, aki 1981 óta rendszeresen részt vesz nemzetközi találkozókon, mesterkurzusokat és előadásokat tart a mai magyar harsonairodalomról, kamara- és szólókoncerteket ad Európában, Amerikában és Ausztráliában.

Az augusztus 26-án kezdődött verseny a díjazottak nyilvános koncertjével zárult szeptember 2-án, vasárnap este a BMC Koncerttermében, ahol szintén a Budapesti Vonósok adtak hangversenyt a díjazott versenyzőkkel.

A Harsonaverseny kísérőprogramjaként további két estén szólaltak meg harsonás együttesek a BMC Opus Jazz Clubjában: augusztus 31-én a jazzharsonázás nagyjait megidéző Trombone Summit, szeptember 1-én pedig a luxemburgi Michel Meis 4tet adott koncertet.