Hírek

Opus Jazz Club A magyar jazz hónapja az Opusban

Augusztusban a magyar jazz sokszínűségét ünnepli az Opus Jazz Club, a népzene és a 60-as, 70-es évek zenei hagyományának friss újraértelmezésétől egészen a XXI. századi avantgarde törekvésekig. Utóbbira hallhatunk példát elsőként: augusztus 1-én a valós idejű komponálás technikájával organikus zenei egységet teremtő Trió Kontraszt lép fel, miután a koncertet megelőző napokban harmadik lemezük anyagát rögzítették a BMC stúdiójában.

Augusztus 2-án és 3-án két különleges duplakoncert keretében négy, egymástól eltérő zenei világ találkozására kerül sor az Opusban. Pénteken a Santa Diver, majd a Pozsár Máté – Kováts Gergő – Ajtai Péter Trió lép színpadra, szombaton pedig Rozsnyói Péter szólószettje után Gadó Gábor és Ávéd János duója hallható. Ami közös mindegyikükben, az a kiemelkedő kreativitás, a markánsan egyéni zenei arculat, s a folyamatos megújulásra való törekvés.

Dés András új együttese, a Dés András Erdőkerülő Quartet nem hétköznapi körülmények között készíti el lemezét: a bakonyi erdőben készülnek felvenni az anyagot. Az új kompozíciókat augusztus 7-én hallhatja a közönség az Opusban. Másnap, augusztus 8-án a Tálas Áron Trió csillogtatja meg a kodályi kötődéseket sem nélkülöző repertoárját, augusztus 9-én pedig az ugyancsak tiszta forrásból merítő Dresch Quartet lesz a klub vendége.

A Subtones augusztus 10-én tér vissza az Opusba, méghozzá megújult felállással, melyben Kiss Flóra és Jónás Vera varázsolja el a közönséget. A nujazz világába kalauzol a Loop Doctors augusztus 15-én a Grammy-díjas Brandon Fields vendégeskedésével, de a Gáspár Károly Trió, a Fekecs Ákos Project és a Choose Cheese koncertje sem maradhat ki a felsorolásból.

Augusztus 24-én a harsonáé a főszerep a Budapest Jazz Bonesszal, augusztus 27-én és 28-án pedig a BMC Nemzetközi Cimbalomverseny esti koncertjeire kerül sor Lukács Miklós és  Balogh Kálmán vezetésével.