Hírek

Hírek BMC Nemzetközi Cimbalomverseny 2019

BMC Nemzetközi Cimbalomverseny 2019

Koncertprogram

Augusztus 27. kedd 20:00 Opus Jazz Club Lukács Miklós Cimbiózis Trió és Cimbiózis 5tet
Augusztus 28. szerda 20:00 Opus Jazz Club Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band feat. Branka
Augusztus 29. csütörtök 19:00 Könyvtár Cigányzenei koncert
Augusztus 30. péntek 19:00 Könyvtár Klasszikus zenei koncert
Augusztus 31. szombat 19:30 Koncertterem Gálakoncert

Versenyprogram

Augusztus 28. szerda 10:00 Koncertterem Középdöntő - klasszikus-kortárs kategória
Augusztus 29. csütörtök 10:00 Koncertterem Középdöntő - nyitott kategória
Augusztus 31. szombat 10:00 Koncertterem Döntő - klasszikus-kortárs kategória
Augusztus 31. szombat 13:00 Koncertterem Döntő - nyitott kategória


Újabb versenyt hív életre a Budapest Music Center 2019-ben, az UMZF Zeneszerzőverseny és a BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny sikerei után. A BMC Nemzetközi Cimbalomverseny célja, hogy XXI. századi kontextusba helyezze az immár hivatalosan is hungarikumnak számító hangszert, inspirálja a fiatal cimbalmos generációt, lehetővé tegye új tehetségek bemutatkozását, és erősítse a nemzetközi cimbalmos közösséget. A BMC-ben 2019. augusztus 25-31. között zajló verseny megálmodója Lukács Miklós, a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze. Számos darab született már a képességeire komponálva, többek között Eötvös Péter Da Capo című műve.

A cimbalom stílusok és műfajok feletti univerzalitását hangsúlyozza a verseny két kategóriája: a klasszikus-kortárs kategória mellett a népzenét, jazzt és világzenét magába foglaló nyitott kategóriában is nevezhetnek bármely országból azok a fiatal művészek, akik 1974. január 1. után születtek. Jelentkezni 2019. április 7-ig lehet a cimbalom.bmc.hu oldalon. A jelentkezés egyben a verseny elődöntője, melyhez a versenyzők egy maximum 8 perces bemutatkozó videóanyagot töltenek fel. A középdöntőbe kategóriánként várhatóan 15, a döntőbe pedig kategóriánként 3 versenyző jut be. A Budapest Music Center a versenyzőknek gyakorlási lehetőséget, a középdöntő és döntő előtt helyszíni próbát, illetve zongorakíséretet, kamarazenei kíséretet biztosít. A Cimbalomverseny valamennyi fordulója nyilvános.

A 18 000 euro összdíjazású megmérettetés zsűrijét a hazai cimbalomjátszás kimagasló művészegyéniségei, Szakály Ágnes, Balogh Kálmán, Lukács Miklós és Szalai András alkotják, akikhez Fazekas Gergely zenetörténész és a döntőben Eötvös Péter zeneszerző, karmester csatlakozik.

A BMC Nemzetközi Cimbalomversenyt az EMMI – Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.