Hírek

Opus Jazz Club Jazz az Atlanti-óceánon innen és túl

A bámulatos tehetségű fiatal brazil zongorista, Amaro Freitas nyitja az Opus Jazz Club nemzetközi programját júliusban. Freitas triójának 2016-os debütáló albuma, a Sangue Negro komoly kritikai fogatatásban részesült, melyet 2018-ban a Rasif követett – ez utóbbi mutatkozik be július 3-án Budapesten. A lemez olyan, mint egy szerelmes levél a zongorista tengerparti hazájának, melynek tradicionális ritmusait a jazz kifejezésmódjával tárja fel neves honfitársai, Hermeto Pascoal, Egberto Gismonti és Moacir Santos nyomában.

Dél-Amerika után július 5-én az európai zene kerül fókuszba a Melanoia lemezbemutatóján, hiszen az együttes új albuma idén májusban jelent meg a BMC Records gondozásában. A 2014-ben Németországban az év dobosának válaszott Dejan Terzic német és belga társaival az álom és ébrenlét közti állapot hangulatát igyekszik megragadni a kortárs jazz eszközeivel. Zenéjük a hangulatok, átalakulások és újraéledések dramaturgiájával tartja fenn a feszültséget.

Másnap, július 6-án ismét az Atlanti-óceán túlpartján találhatjuk magunkat: az elbűvölő, egyszerre hűvös és érzelmes argentin énekes-gitáros, Maria Volonté és a kaliforniai harmonikás, Kevin Carrel Footer érkezik az Opusba. A világjáró duó azt a mély lelki köteléket ünnepli zenéjével, amely a tangót és a bluest oly szorosan rokonítja egymáshoz.

Az EurOpus sorozat július 11-i alkalmával Hans Lüdemann nemzetközi csapata, a TransEuropeExpress lép színpadra. A nyolctagú, hegedűt és basszusklarinétot is megszólaltató formáció új premierjéhez ezúttal a marokkói Majid Bekkas is csatlakozik, akinek tradicionális pengetős hangszereken előadott, időnként énekével is kísért saját darabjai az együttes improvizációival ötvöződnek.

A hagyományok merész újraértelmezése az Aurora július 25-én látható előadában is kulcsszerepet játszik. A flamenco fergetes energiáit mozgósító csapat Pere Martínez lúdbőröztető énekhangján és Jose Manuel Álvarez lenyűgöző tánclépésein keresztül mutatja meg a katalán zene fiatal arcát.


Jegyek kaphatók a helyszínen és a bmc.jegy.hu oldalon.