Hírek

Hírek BMC 20/5

Kettős évfordulót ünnepel a BMC 2018-ban: 20 éve működik Budapest Music Center néven a Gőz László alapította zenei intézmény, és 5 éve nyílt meg a BMC Mátyás utcai központja. A BMC 20/5 jubileum alkalmából május 4. és 6. között háromnapos ünnepi fesztiválra kerül sor, a BMC eddigi húszéves történetét reprezentáló klasszikus, kortárs és jazz zenei programokkal.

A Koncertteremben május 4-én BMC 20/5 | Da Capo címmel nagyszabású hangverseny nyitja meg a koncertprogramot, melyet élőben közvetít a BMC Youtube csatornája. Ligeti György Csellóversenyének szólistájaként Rohmann Ditta lép fel az UMZE Kamaraegyüttessel, Rácz Zoltán vezényletével. A Szent Efrém Férfikar bizánci-görög és szír-ortodox énekek mellett Bartók Béla, Faragó Béla és Sáry László műveiből válogat Bubnó Tamás művészeti vezetésével, Kurtág György és Franz Schubert négykezes zongoraműveit pedig Rados Ferenc és Kemenes András adja elő. Eötvös Péter címadó darabja zárja a koncertet, az UMZE, Rácz Zoltán és Lukács Miklós előadásában. Másnap, május 5-én a Modern Art Orchestra és Fekete-Kovács Kornél lép színpadra Gershwin világhírű operája, a Porgy és Bess big band átiratával, melyet Miles Davis és Gil Evans készített. Vasárnap Csalog Gábor zongoraestje zárja a koncertterem programjait, ahol Schumann és Schönberg darabjai elegyednek párbeszédbe.

Az Opus Jazz Club európai jazzműhelyként betöltött szerepe az elmúlt öt évben egyre markánsabbá vált. Ezt támasztja alá Marcin Masecki és Jerzy Rogiewicz Ragtime című lemezének bemutatója május 4-én, a BMC 20/5 | EurOpus estjén. Másnap a magyar jazz kiválóságai kerülnek reflektorfénybe. A HungarOpus alkalmával hat vezető hazai formáció váltja egymást az Opusban: a Szakcsi Trió, a Dresch Quartet, az Arura, a Cimbiózis, a Dés András Trió és a Tálas Áron Trió.

A BMC Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár két filmvetítéssel és egy multimédiás koncerttel ünnepel. Május 4-én Kele Judit Gyufaember – Az én Kurtágom című dokumentumfilmje látható a legendás zeneszerzőről. Május 5-én Szemző Tibor és Gőz László mozikoncertje látható és hallható, míg május 6-án Sipos József Bartók című filmjén át a komponista fia, Bartók Péter segítségével ismerhetjük meg, milyen volt a világhírű mester magánemberként, hazafiként, közéleti személyiségként és világpolgárként.