Hírek

Opus Jazz Club 4. Hevhetia Fesztivál

4. Hevhetia Fesztivál

A BMC és az Európa-szerte ismert szlovák Hevhetia kiadó által közösen szervezett, nemzetközi művészeket felvonultató nyár végi, immár 5 naposra bővült fesztiválra negyedik alkalommal kerül sor az Opus Jazz Clubban 2018. szeptember 4. és 8. között. A 17 éve alapított kassai székhelyű Hevhetia mintegy másfélszáz lemezből álló katalógusa a világ 20 országában érhető el. A fesztivál programján a kiadó legfrissebb lemezeinek közreműködői szerepelnek.

Ľubo Šamo Project (SK) – 09.04 | 20:00

A közép-szlovákiai zenészekből álló Ľubo Šamo Projectet 2013-ban alapította a kitűnő jazzhegedűs, Ľubo Šamo. A jazz, rock, ethno, és kortárs popzene elemeiből álló zenéjükkel a klubok és fesztiválok (Jazz Prešov, Fusion Prievidza) közönségét egyaránt meghódították. 2015-ben a legnagyobb szlovák jazz esemény, a Bratislava Jazz Days fellépői voltak, s a rákövetkező évben a Hevhetia kiadta Good Trip című első albumokat, melyet az Év legjobb szlovák jazz albuma kategóriában Esprit Díjra, a „szlovák Grammy”-re jelöltek.

Pavel Jakub Ryba & Petr Valášek (CZ) – 09.05 | 20:00

Az energikus stílusáról ismert basszusgitáros és zeneszerző, Pavel Jakub Ryba Csehország legnevesebb dzsesszzenészei közé tartozik. Széleskörű repertoárjában egyaránt helyet kap a jazz, a klasszikus zene, a pop vagy a rock. A kitűnő basszusgitáros nem ismeretlen az Opus nézői számára sem, hiszen három éve az első Hevhetia fesztiválon lépett fel Petr Valášek basszusklarinétossal és Tomáš Křemenák szaxofonos-harmonikással alkotott triójával. Ezúttal duóban érkezik az eredetileg klasszikus végzettségű Valášekkel, aki Rybához hasonlóan a blues, funk, mainstream és fúziós jazz világában érzi magát leginkább otthon.

Kari Sál Quartet: Betesda (PL) – 09.06 | 20:00

A fiatal lengyel énekesnő, szövegíró és dalszerző, Kari Sál a Keleti-Kárpátok hegyvidékén nőtt fel így a természet, a szépség, a színek gazdagsága alapvető fontosságú úgy zenéjében, mint szövegeiben. Betesda címmel a Hevhetia kiadónál megjelent bemutatkozó lemezének anyagát személyes élmények, festmények, illetve egy Izlandon tett utazás ihlették. A Betesda zenéje két párhuzamos réteget tár fel egyidejűleg: az egyiket a lemezen csapat által teremtett, klasszikus és világzenei elemekből álló, finom és elegáns kamarajazz muzsika révén, a másodikat pedig azzal a bensőséges spiritualitással, melyről Kari Sál személyes lírája, vagy épp a Betesda I-II darabokat ihlető, a 2. század közepéről származó, apokrif Jakab és János evangéliumok szövegei tesznek bizonyságot.

Stanisław Słowiński Quintet (PL) – 09.07 | 20:00

Az Opus látogatói számára nem ismeretlen a kiemelkedő tehetségű, számos díjat, köztük a kétévente megrendezett International Seifert Competition 2014-es közönségdíját elnyerő lengyel Stanisław Słowiński, aki fiatal kora dacára már az egyik legfoglalkoztatottabb hegedűsnek számít hazájában. Saját zenekarai mellett egyre több nemzetközi projektnek is résztvevője, aki jazz formációk mellett egyaránt játszik kamara- és szimfonikus zenkarokban, s Kínától Grúziáig, Chilétől Norvégiáig számtalan ország közönségét kápráztatta el. 2016 őszén járt kvintettjével első ízben a klubban, majd tavaly az International Seifert Project tagjaként ismét lenyűgözte hallgatóit elképesztő játékával.

Improvision Quartet (PL) – 09.08 | 20:00

A Improvision Quartet a lengyel jazz színtér kiváló, külön-külön is egyéni hangvételű, magasan jegyzett zenészeiből álló kollektíva, akik közül már hárman is letették névjegyüket az Opusban. Az Improvison Quartet, melyben e három művészhez Przemysław Jarosz dobos társult, a lengyel népdalokat a jazz és a kortárs zene elemeivel ötvöző különleges zenét játszik. Free-Folk-Jazz címmel 2017-ben adta ki az Oskar Kolberg gyűjtéséből származó lengyel népzenei anyagra épülő lemezüket a Hevhetia.