Hírek

Hírek BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny 2018

A BMC által 2016-ban életre hívott BMC Nemzetközi Tenor- és Basszusharsona Verseny második alkalommal kerül megrendezésre. A versenyre 3 kontinens 14 országából összesen 29 fiatal harsonás jelentkezett, hogy összemérje tudását augusztus 26. és szeptember 2. között Budapesten. A verseny nyilvános elő- és középdöntőjében, valamint döntőjében négy kortárs magyar szerző művei is szerepelnek.

A BMC világszerte 406 zenei főiskola és konzervatórium, 123 zenekar és 38 harsonaszövetség részére juttatta el a felhívását, amelynek eredményeképpen rendkívül széles lett a mezőny. Brit, ciprusi, francia, lengyel, német, osztrák, portugál, svájci, szlovén, török, ukrán és természetesen magyar jelentkezők mellett a tengerentúlról is érkezett nevezés dél-koreai, kínai és venezuelai versenyzőktől.

A nemzetközi zsűri által bírált megmérettetés augusztus 26-án 19 órától ünnepélyes fanfárral és nyitókoncerttel veszi kezdetét, majd a versenyt a díjazottak nyilvános gálakoncertje zárja szeptember 2-án a BMC Koncerttermében.

A verseny kísérőprogramjaként az Opus Jazz Clubban két estén is harsonás együttesek hallhatók: augusztus 31-én a jazzharsonázás nagyjait megidéző Trombone Summit, szeptember 1-én pedig a luxemburgi Michel Meis 4tet ad koncertet.

A verseny programja itt található.


A 2016-os BMC Harsonaverseny kisfilmje