Hírek

Opus Jazz Club New Jazz From Finland 2023

New Jazz From Finland 2023
Az északi jazz friss hangjai az Opus Jazz Clubban
Október 27-28.

Idén ismét egy őszi hétvégét szentelünk a finn jazz egyszerre pezsdítő és elgondolkodtató zenei világának: október 27-én a Superposition kvartett személyében egy fiatal supergroupot köszönthetünk, míg a Kaisa’s Machine nemcsak Finnországba, hanem New Yorkba is elrepíti a hallgató képzeletét október 28-án este. A kétnapos esemény ezúttal is a magyarországi Finn Intézet, a FinnAgora támogatásával valósul meg.

A Helsinkiből érkező fiatal finn supergroup, a Superposition olyan kiemelkedő zenészeket egyesít, akik valamennyien megfordultak már az Opus színpadán. Elmélyült, a hallgató teljes figyelmére igényt tartó zenéjük kifogyhatatlan ötletekkel és makulátlan hangszeres játékkal halmozza az erős zenei állításokat. A tagok változatos hangvételű kompozícióinak alapvetően sötét színezete alól a közös alkotás intenzív energiája robban elő. A We Jazz Records kiadásában megjelent debütáló albumuk hazájukban a 2020-as év legjobb jazzlemeze lett. Az október 27-én este fellépő együttest két szaxofonos erősíti: Linda Fredriksson saját triója mellett a Mopo zenekarból is ismert, míg Adele Sauros nemrég mutatta be legutóbbi albumát a Katu Kaiku élén. A zenekarvezető dobos, Olavi Louhivuori olyan zenészekkel dolgozik, mint Tomasz Stanko, de szólóprojektjeivel és Oddarrang nevű zenekarával egyaránt hírnevet szerzett, Mikael Saastamoinen nagybőgős legismertebb projektje pedig az OK:KO.

Kaisa Mäensivu zenéjében a skandináv krimik világát New York szikrái ragyogják be. A finn nagybőgős érzelmektől átjárt, igényes kompozíciókban fogalmazza meg vízióját a zenéről mint az események feldolgozásának egyik lehetséges módjáról: hol groove-os számokkal hív ünnepi táncba, hol az élet misztériumai és tragédiái felett késztet elgondolkodásra. Telt hangszínű, határozott játéka nemritkán meglepő fordulatokat vesz. Mäensivu 2015-ben alapított zenekara két évvel később debütált a szoros egységbe fűzött, képzeletgazdag In the Key of K című lemezzel. A nagybőgős azóta New Yorkba helyezte át bázisát, amely nemzetközi karrierjének kiindulópontjává is vált. Bár a Kaisa’s Machine új zenészekkel gyarapodott, a név megmaradt, és újabb albumuk, a New York varázslatos atmoszférájára reflektáló Taking Shape már a neves Greenleaf Music kiadónál jelent meg – ebből is hallhatunk részleteket október 28-án az Opus Jazz Clubban.

Jegyek mindkét koncertre 3500 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.


Kapcsolódó programok:

New Jazz From Finland | Superposition (FI)
2023.10.27. 20:00
Opus Jazz Club

Közreműködik:
Adele Sauros - tenorszaxofon
Linda Fredriksson - bariton- és altszaxofon
Mikael Saastamoinen - nagybőgő
Olavi Louhivuori - dob

New Jazz From Finland | Kaisa's Machine (FI/US/DK)
2023.10.28. 20:00
Opus Jazz Club

Közreműködik:
Kaisa Mäensivu - nagybőgő
Max Zenger - szaxofon
Max Light - gitár
Rasmus Sorensen - zongora
Joe Peri - dob