Hírek

Opus Jazz Club Vive le Jazz! Fesztivál 2023

Vive le Jazz! Fesztivál 2023
A francia jazz ünnepe
Október 18-20.

A francia jazz az európai színtéren belül is különleges színfoltot képvisel – ezt ünnepli a Budapest Music Center és a Francia Intézet közös fesztiválja, a Vive le Jazz!, amely idén október 18. és 20. között olyan sztárokat hoz el az Opus Jazz Club színpadára, mint Émile Parisien vagy Jim Black.

Az idei fesztiválprogramban három olyan produkció kapott helyet, amelyek az akusztikus zene eszközeivel segítik hozzá a hallgatót, hogy kilépjen hétköznapi világunk megszokott kereteiből. A fesztivál nyitónapján, október 18-án este Anne Quillier vonóstrióból és zongorából álló női kvartettje, a Les Géants Terrestres lép fel. Quillier hol lenge tündérek, hol súlyos léptű trollok hangján kiált Földünk törékeny és lenyűgöző óriásaihoz, a fákhoz. A zongorista kifogyhatatlan kíváncsisággal fedezi fel az általa megálmodott szokatlan hangszer-összeállítást. Zenésztársaival együtt mindig készek kísérletezni, alkalmazkodni vagy éppen újrakezdeni, és tangózenekartól a katedráig sokféle területen tesznek tanúságot a zene iránti mély szenvedélyükről. Zenéjük ledob magáról mindenfajta műfaji címkét: egyetlen célja, hogy gépekkel teli környezetünkből az élet csodáira emelje a hallgató tekintetét.

Paul Jarret és Jim Black közös szenvedélye a szabadzenére jellemző merész improvizálás, és mindketten megmerítkeztek a 90-es évek indie rock színterében. Az október 19-én megelevenedő Ghost Songs című projektet Jozef Dumoulin és Julien Pontvianne társaságában dolgozták ki. A szándékoltan egyszerű, már-már pop- vagy népzenére emlékeztető dallamok lehetőséget adnak arra, hogy mind a négy tag önállóan és együtt is kifejezésre juttathassa erőteljes zenei egyéniségét, hiszen bőséges teret engednek a különféle szonoritások létrehozásának, a csendnek, az improvizációnak és interakcióknak. A dalok megfoghatatlan, de nagyon is jelenlévő szellemekként sugallnak hangulatokat és lelkiállapotokat: állandóan változó formában bukkannak fel újra meg újra, hogy emlékezetünk húrjain játsszanak.

A fesztivált Émile Parisien és Roberto Negro világhírű duója zárja, akik október 20-án az idén 100 éve született Ligeti György előtt tisztelegnek. A zeneszerző alig 30 évesen, még Bartók hatása alatt írta első vonósnégyesét, amely a Métamorphoses nocturnes alcímet viseli. Az európai jazz életerejének és nyitott szellemiségének két letéteményese nem pusztán átiratot készített a műből, hanem pengeélen táncoló virtuozitással, improvizációkon keresztül hozza felszínre a kompozíció titokzatos szépségét és hamvas modernitását. Parisien és Negro hol lírai, hol pajkos, hol indulatos, de mindig koherens és természetes adaptációja az ACT gondozásában lemezen is megjelent, amely júliusban megkapta a francia Jazz Magazine legmagasabb, Choc minősítését.

Jegyek 3500, illetve 3900 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.


KAPCSOLÓDÓ PROGRAMOK

Október 18. 20:00 Vive le Jazz! Fesztivál | Les Géants Terrestres (FR)

Október 19. 20:00 Vive le Jazz! Fesztivál | Paul Jarret 'Ghost Songs' feat. Jim Black, Jozef Dumoulin & Julien Pontvianne (FR/US/BE)

Október 20. 20:00 Vive le Jazz! Fesztivál | Émile Parisien – Roberto Negro: Les Métanuits (FR)


TÁMOGATÓ PARTNEREINK

Francia Intézet
Groupama Biztosító