Hírek

Opus Jazz Club Nuova Generazione Jazz 2019

A BMC és a Associazione I-Jazz együttműködésében létrejövő Nuova Generazione Jazz 2019 minifesztivál három fiatal formációt vonultat fel október 4-én és 5-én este az Opus Jazz Club színpadán. Az esemény a jazz fogalmának rendkívül tág értelmezését képviseli, a dark wave, a techno és a prog rock elemeiből is merítenek a zenekarok.

Október 4-én, pénteken két zenekar lép színpadra. Az est első fellépője a nevét a nápolyi dialektusban boszorkányt jelentő Janara szóból kölcsönző O-Janà formáció, két különböző zenei hátterű improvizációs művész, Ludovica Manzo énekesnő és Alessandra Bossa elektronikus zenész, zongorista duója. A „boszorkányok” zenéje a hűvös elektronika, a hagyományos dalszerzés és a szabad improvizáció egyedi kombinációja, a jéghideg absztrakciótól a vibráló lüktetésig, melyet az előadók magától értetődő természetességgel árnyalnak a jazz eszközeinek segítségével.

Másodikként Massimiliano Milesi OOFTH projektje mutatkozik be. Milesi quartetjét teljes egészében az 1984-ben elhunyt amerikai tudományos fantasztikus író, Walter Tevis 1957-ben megjelent The Ifth of Oofth című novellájának szürreális és paradox világa inspirálta. A zenekarvezető szerzeményei gyakran idézik a 50-es évekbeli mozik tudományos fantasztikus filmjeinek zenéjét: akárcsak Tevis történetében, az időfolyamat itt is gyakran bizonytalanná és homályossá válik, a hangképek szinte észrevétlenül csúsznak át egyik szituációból a másikba.

Október 5-én a Hobby Horse névre keresztelt kísérleti jazz trió lép színpadra. Az együttes az utóbbi időben robbanásszerű gyorsasággal fejlődő új olasz jazz egyik vezéralakja. Intenzív működésük nyolc éve alatt hat albumot jelentettek meg, és számtalan koncertet adtak Európában és Észak-Amerikában. Zenéjük vad és kiszámíthatatlan stíluskeverék, a slam-költészettől a technóig, a pszichedelikus bosszanovától, a prog-rockon és a hip-hopon át a kamarazenéig a legkülönfélébb zenei nyelvek olvasztótégelye. Ezzel a sokszínűséggel az együttes tagjai egyszerre képesek a mélyen fekvő egyensúly érzetének és a szüntelen kíváncsiság, keresés és felfedezés élményének fenntartására.