Program

ELMARAD | Bach 335 | Bach-(fél)nap Fazekas Gergellyel

14:00
Könyvtár
Műsor:

14:00–15:30 Fazekas Gergely előadása
Ki volt Johann Sebastian Bach?

15:30 –15:45 Minikoncert No. 1
Johann Sebastian Bach: G-dúr francia szvit (BWV 816)
Fejérvári Zoltán - zongora

16:00–17:00 Fazekas Gergely előadása
Bach zenéjének mechanizmusai

17:00 –17:40 Minikoncert No. 2
Johann Sebastian Bach: a-moll partita (BWV 1013)
Bálint János - fuvola
Johann Sebastian Bach: E-dúr partita (BWV 1006)
Rozmán Lajos - klarinét

18:00–19:00 Fazekas Gergely előadása
A „Goldberg-variációk” rejtélyei

Kedves Közönségünk! A március 21. 14 órára meghirdetett program az ismert okok miatt elmarad. Fazekas Gergely előadás-sorozatát előreláthatólag 2021. március 21-én tartjuk meg. Megértésüket köszönjük!

Bár a 335. születésnap semmiképpen sem tekinthető kerek évfordulónak, sokan vannak (vagyunk), akik nem igénylik a hivatalos emlékév intézményét ahhoz, hogy Johann Sebastian Bachot ünnepeljék. Akik számára minden év Bach-év. A Bach születésnapja környékén világszerte megrendezett „Bach Mindenkinek Fesztivál” részeként a BMC könyvtárában Fazekas Gergely zenetörténész tart három előadásból álló sorozatot március 21-én délután.
Az első előadás Bachot, az embert állítja középpontba: arra keresi a választ, hogy megragadható-e az ember a művek mögött, s ha igen, vajon ki is volt ez a sokgyerekes családapa, németföld híres orgonistája, a lipcsei Tamás-templom nagytekintélyű kántora, a Tamás-iskola szigorú tanára.
A második előadás aztán a zene felé fordul, s annak általános vonásait kísérli megragadni, bevezetést nyújtva minden idők legkomplexebb gondolkodású komponistájának zenei világába.
A záró előadás aztán egy konkrét zeneműre koncentrál, a „Goldberg”-variációkra, erre a legenda szerint eredetileg álmatlanság elleni gyógyírként komponált műre, amelyet sem a billentyűs, sem a kompozíciós technika szempontjából nem múlt felül senki az elmúlt kétszáznyolcvan évben.
A zenei bejátszásokban gazdag előadások között mini-koncertek formájában élőben is megszólalnak Bach művei, olyan előadók tolmácsolásában, mint Bálint János, Fejérvári Zoltán és Rozmán Lajos, este nyolc órától pedig elhangzik a „Goldberg”-variációk, mégpedig Borbély László tolmácsolásában, aki a művet 2019-ben lemezen is rögzítette.

A belépés díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

2020 március 21 szombat