Program

ELMARAD | Bach 335 | Goldberg-variációk – Borbély László lemezbemutató koncertje

20:00
Könyvtár
Műsor:

Johann Sebastian Bach: „Goldberg”-variációk (BWV 988)

Közreműködik:
  • Borbély László - zongora

Kedves Közönségünk! A március 21. 20 órára meghirdetett program az ismert okok miatt elmarad. Borbély László koncertjét előreláthatólag 2021. március 21-én rendezzük meg. Megértésüket köszönjük!

Rejtélyes, megfejthetetlen, felfoghatatlanul komplex, ellenállhatatlanul gyönyörű. Több mint ötszáz felvétel készült belőle, Glenn Gould kétszer rögzítette, egyszer huszonhárom évesen, egyszer a halála előtti évben. A „Goldberg”-variációk, Johann Sebastian Bach legnagyobb szabású billentyűs darabja az emberi kultúrtörténet egyik csodája. Bach születésnapjának estéjén, a „Bach Mindenkinek Fesztivál” keretében Borbély László játssza el a legendás művet a BMC Könyvtárában. A Zeneakadémia zongora- és kortárs zene tanára, akinek repertoárja a 17. századi Frescobalditól napjaink zenéjéig terjed, 2019-ben két lemezt is közreadott a Hunnia Records gondozásában: az egyiken kései Liszt-műveket, a másikon Bach „Goldberg”-variációit rögzítette. Afféle megkésett lemezbemutatóként is felfogható tehát a koncert, amelyen elhangzik az a mű, amelyről Glenn Gould úgy fogalmazott, hogy „nincs tekintettel a kezdetre és a végre, nincs igazi tetőpontja és valódi megoldása, ez a zene, akárcsak Baudelaire szerelmesei, »a gáttalan szél szárnyain lebeg«”.

A koncertet megelőzően 14:00-tól Fazekas Gergely zenetörténész tart előadássorozatot Bachról a BMC Könyvtárában.

A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2020. március 20-án 12 óráig lehet.

℗ BMC

2020 március 21 szombat