Program

Budapesti moziestek | Celluloid álmok - Bollók Csaba rövidfilmjei

19:00
Könyvtár

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A szeptembertől induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk áprilisi állomásán Bollók Csaba rövidfilmjeit vetítjük.

I. KLIPEK KORTÁRS ZENESZERZŐK MŰVEIRE

II. CALIBAN
Archaikus technikával készült kisjátékfilm Shakespeare Vihar című művére, a Jü (Halmos András, Hock Ernő, Mészáros Ádám) zenéjére.

Bollók Csaba független filmesként, super8-as, 16mm-es filmek készítésével kezdte pályáját a ’80-as évek végén. A Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és tévérendező szakát 1994-ben végezte el, a Balázs Béla Stúdióban készített rövidfilmjei és első játékfilmje, az Észak, Észak számos nemzetközi filmfesztiválon szerepeltek. 2000-ben Balázs Béla-díjat kapott. Iszka utazása című filmje 2007-ben a Filmszemle Fődíját, a Diákzsűri Fődíját, a Kritikusok Legjobb Film Díját nyerte el, valamint számos nemzetközi díjat, köztük az „Év Európai Felfedezettje” elismerést. 2009-ben Magyarországot képviselte a Legjobb Idegennyelvű Film „Academy Awards” versenyében. Az április 24-i BMC bemutatón Bollók Csaba az utóbbi években - a világ különböző pontjain, az Egyesült Államoktól Jordániáig - analóg technikával készített, saját gyártású, független filmjei láthatók, amelyeknek nemcsak rendezője, de operatőre is volt. Ezen filmek szoros kapcsolatot tartanak a kortárs és "free" zenei áramlatokkal.

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Bollók Csaba - rendező, operatőr

A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2019. április 24-én 12 óráig lehet.

℗ BMC

Galéria
2Kép
2019 április 24 szerda