Program

Budapesti moziestek | Celluloid álmok - Bollók Csaba rövidfilmjei

19:00
Könyvtár

A nagy sikerre való tekintettel folytatjuk "Moziest" sorozatunkat! A szeptembertől induló új évadban is olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek majd a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk áprilisi állomásán Bollók Csaba rövidfilmjeit mutatjuk be.

I. KLIPEK CSÖNDRE ÉS KORTÁRS ZENESZERZŐK MŰVEIRE
PETRA
SADANT
SZAPPHO
KITHARA
NAPFOGYATKOZÁS
WALDEN (Dukay Barnabás zeneművére)

II. CALIBAN
Archaikus technikával készült kisjátékfilm Shakespeare Vihar című művére, a Jü (Halmos András, Hock Ernő, Mészáros Ádám) zenéjére.

Bollók Csaba független filmesként, super8-as, 16mm-es filmek készítésével kezdte pályáját a ’80-as évek végén. A Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és tévérendező szakát 1994-ben végezte el, a Balázs Béla Stúdióban készített rövidfilmjei és első játékfilmje, az Észak, Észak számos nemzetközi filmfesztiválon szerepeltek. 2000-ben Balázs Béla-díjat kapott. Iszka utazása című filmje 2007-ben a Filmszemle Fődíját, a Diákzsűri Fődíját, a Kritikusok Legjobb Film Díját nyerte el, valamint számos nemzetközi díjat, köztük az „Év Európai Felfedezettje” elismerést. 2009-ben Magyarországot képviselte a Legjobb Idegennyelvű Film „Academy Awards” versenyében. Az április 24-i BMC bemutatón Bollók Csaba az utóbbi években - a világ különböző pontjain, az Egyesült Államoktól Jordániáig - analóg technikával készített, saját gyártású, független filmjei láthatók, amelyeknek nemcsak rendezője, de operatőre is volt. Ezen filmek szoros kapcsolatot tartanak a kortárs és "free" zenei áramlatokkal.

A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Bollók Csaba - rendező, operatőr + meglepetésvendégek

A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2019. április 24-én 12 óráig lehet.

℗ BMC

Galéria
2Kép
2019 április 24 szerda