Program

Budapesti moziestek | Szabó István: Apa - Egy hit naplója

vendég: Zipernovszky Kornél, újságíró, szerkesztő, jazzkritikus
19:00
Könyvtár

"Moziest" sorozatunkban olyan, többnyire magyar filmeket vetítünk, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos számunkra. Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitáljuk majd egy beszélgetésre. Házigazdánk továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOMÉ-n is oktatja.

Sorozatunk októberi állomásán a nemrég elhunyt Gonda Jánosra emlékezünk, aki amellett, hogy kiváló jazz-zongorista és kiemelkedő jelentőségű zenepedagógus volt, számos filmhez komponált zenét. Az esten Zipernovszky Kornél újságíró, szerkesztő, jazzkritikus lesz a vendégünk.

APA - EGY HIT NAPLÓJA
magyar filmdráma, 1966, 88 perc
rendező: Szabó István
forgatókönyvíró: Szabó István, Herskó János
operatőr: Sára Sándor
vágó: Rózsa János
jelmeztervező: Mialkovszky Erzsébet
producer: Hranitzky Tibor
zeneszerző: Gonda János

szereplők: Bálint András, Gábor Miklós, Erdélyi Dániel, Tolnay Klári, Sólyom Kati, Ráthonyi Zsuzsa, Békés Rita, Halász Judit, Huszti Péter, Kozák András

Takó doktor 1945-ben, Budapest ostromakor vesztette életét. Kisfia igen kevés személyes élményre emlékszik vele kapcsolatban, de használati tárgyaira, a bőrkabátra, szemüvegre, órára féltő gonddal vigyáz. A kisdiák képzeletében az apa lassanként legendás alakká nő, akinek tetteit mindig újabb élménnyel gazdagítja, színezi. A fiatalemberré serdült Takót még mindig az apa hősiességében való hite segíti át az akadályokon. Egyetemi évfolyamtársával, Annival kezdődő kapcsolata készteti végül arra, hogy véget vessen a legendának. Belátja, hogy saját harcait magának kell megvívnia...

 
A vetítés előtti és utáni beszélgetést Kolozsi László film- és zenekritikus moderálja.

Vendég: Zipernovszky Kornél, újságíró, szerkesztő, jazzkritikus

A programra a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. A járványhelyzet miatt szükséges elővigyázatosságból a vetítésre maximum 80 jelentkezőt tudunk fogadni. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu email címen, 2021. október 13-án 12 óráig lehet.

℗ BMC

Galéria
5Kép
2021 október 13 szerda