Program

Ligeti 100 | Pozsár Máté: Ligeti Special 6

21:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Pozsár Máté - zongora, szintetizátor, kompozíció
  • Váczi Dániel - glissotar (glissonic tárogató), szopranínó szaxofon
  • Kováts Gergő - baritonszaxofon
  • Cseke Dániel - tenorszaxofon
  • Hock Ernő - nagybőgő
  • Sárvári Kovács Zsolt - dob

Galériajegyek kedvezményes áron a helyszínen kaphatók a koncertre abban az esetben is, ha online elővételben már elfogytak a jegyek. Italkínálatunk az alsó szint bárpultjánál érhető el a galérián helyet foglaló vendégeink részére.


Pozsár Máté a magyar improvizatív zene egyik prominens alakja. Ligeti Special 6 formációját kifejezetten Ligeti születésének 100. évfordulójára hívta össze. Az együttes zenei koncepciója Ligeti György témáira és a zeneszerző darabjaiban fellelhető zenei rendszerekre épít. A Ligeti Special 6 kifejezetten olyan, egyszerűbb, elsősorban szólóhangszerekre írt darabokból merít, amelyek belső zenei összefüggései – dallami, formai, ritmikai építkezése és más, akár hangrendszerbeli sajátosságai – kifejezetten alkalmasak improvizációs folyamatok, kreatív, kollektív rögtönzések megszólaltatására.

Ligeti így vallott ezekről a kompozíciós módszerekről:
„1951-ben elkezdtem kísérletezni nagyon egyszerű hang- és ritmusstruktúrákkal (...) Olyan feladatokat adtam magamnak, mint hogy mit tudok kezdeni egyetlen hanggal, annak oktávtranszpozícióival, mit tudok kezdeni egy hangközzel, két hangközzel, bizonyos ritmikai viszonyokkal (...). A finom szonoritások területére jutottam, amelyek köztes tartományt alkotnak a hang és zörej között: a szólamok bonyolult egybeszövődése elfedi és elmossa a hangokat.”
„Műveimben bizonyosan ki lehet mutatni konstrukciókat, sőt, spekulatív rendszereket is. (...) A konstrukció lehetőségét már előre jelzi a primitív elképzelés, és a kompozíciós folyamat elsősorban e rejtett lehetőség kibontása.”

A Pozsár Máté: Ligeti Special 6 olyan improvizációs folyamat megszólaltatására tesz kísérletet, ahol a rögtönző zenészek közösen bontják ki a Ligeti György egyszerűbb elképzeléseiben rejlő lehetőségeket, megkísérelve olyan szonoritások létrehozását, amelyek köztes tartományt alkotnak hang és zörej között.

Jegyek 2800 forintos áron kaphatók a helyszínen, a bmc.jegy.hu oldalon, valamint az InterTicket országos Jegypont hálózatában.

Az asztalfoglalás a jegyvásárlás során automatikusan megtörténik.
Páratlan számú ülőhely foglalásánál előfordulhat, hogy az asztalt meg kell osztania másokkal.
Vacsoravendégeinknek 20 órai érkezést javaslunk.
Az asztalfoglalásokat legkésőbb 21 óráig tudjuk fenntartani!

Telefon: +36 1 216 7894

℗ BMC

2023 május 24 szerda