Program

Oded Tzur Quartet (USA)

MINDEN JEGY ELKELT
20:00
Opus Jazz Club
Közreműködik:
  • Oded Tzur - tenorszaxofon
  • Nitai Hershkovits - zongora
  • Petros Klampanis - nagybőgő
  • Amir Bresler - dob

„Oded Tzur tenorszaxofonos sötéten ragyogó második albumán a tettvágy találkozik a Zen nyugalmával. Vakmerő kvartettjének dinamikája tökéletesen adja vissza a folyamatosan változó történetmesélés szándékát. Tzur, aki az indiai klasszikus zene tökéletes ismerője, ‘a lopakodás építésze’, aki az alapoktól kezdve hihetetlen aprólékossággal építi fel motívumait. Békessége, nyugalma néhol szinte dübörög; ahogy elindítja és befejezi Single Mother című darabját, vulkánt sejtet az óceán fenekén. Tzur, aki a mikrotonalitást kutatja, s akinek játéka a visszafogottság és a türelem mintapéldája, s akinek kirobbanásai így még inkább megdöbbentőek, egyedülálló hangon szólal meg, és hangszerének úttörő dimenziókat és mélységet ad.”

Carlo Wolff, Downbeat Magazine az Oded Tzur Quartet Translator's Note című lemezéről (2017. Enja Records)

A New York-i székhelyű szaxofonos, zeneszerző és zenekarvezető, Oded Tzur a történetmesélés művészetéből ihletet merítve keresi az ősi és a modern zenei hagyományok közötti kapcsolatokat. Az Enja Records kiadásában 2015-ben és 2017-ben megjelent két albuma – melyek nyomán zenéjét az „új típusú swing” jelzővel illették – rendkívüli erős kritikai elismerést váltott ki Japánban, Dél-Afrikában, Európában, Oroszországban és az Egyesült Államokban. Improvizációinak egyedülálló nyelvén előadott „zenei történetmesélése” során Tzur a halk szakaszok és a drámai crescendók erőteljes kontrasztjai közti különös utazásra csábítja hallgatóit.

A 2000-es évek Tel-Aviv-i jazz-színteréről érkező Oded Tzur, aki előbb a klasszikus szaxofonjáték mesterének Gersh Geller professzornak volt tanítványa, számos zenei stílus terén folytatott igen alapos tanulmányai révén alapozta meg saját zenei hátterét meg. Az improvizatív zene iránti fokozott kíváncsisága vezetett oda, hogy felfedezze az indiai klasszikus zene ősi művészetét, amely aztán munkásságának központi témájává vált. Tíz évet áldozott arra, hogy egy új szaxofon-játéktechnikát alakítson ki – melyet a szakirodalom később „köztes ösvény” névvel illetett – annak érdekében, hogy egy olyan nyugati hangszerrel, mint a szaxofon, arra a különleges kilátásokkal kecsegtető útra léphessen, hogy azon mikrotonalitáson alapuló indiai zenét játszhasson.

2007-ben Tzur bekerült a Rotterdami Világzenei Akadémián indított indiai zenei programba, ahol ő volt az első szaxofonos, aki a legendás indiai fuvolás, Pt. Hariprasad Chaurasia tanítványa lehetett. Chaurasia elegáns frazírozása, spirituális mélysége és mesteri ritmikája döntő befolyással volt a szaxofonos zenéjére. A hosszú munka során Tzurnak számtalan alkalommal kellett a Chaurasia által az indiai bambusz fuvolán, a bansurin eljátszott dallamokat a szaxofon nyelvére átfordítania. A mester bonyolult stílusát követve Tzur technikája olyannyira kifinomult, hogy a nemzetközi szaxofonos közösség figyelmét is felkeltette. Sydney-től San Fransisco-ig egyre több szaxofonos szerzett tudomást Tzur technikájáról és annak lehetséges alkalmazásáról. Több kulcsfontosságú intézménytől is, mint amilyen a londoni Trinity College of Music, a koppenhágai, vagy az amszterdami konzervatórium, felkérést kapott arra, hogy előadásokat tartson a témában.

2011-ben Tzur New Yorkba költözött, ahol megalapította az Oded Tzur kvartettet. Ezzel a lépésével zeneszerzői munkásságának látókörébe az indiai klasszikus zene univerzuma mellé bekerült a jazz is. Megalakulása óta a kvartett Európában és az Egyesült Államokban egyaránt igen aktív, s számos turnén nyűgözte le közönségét. Az Enja Records gondozásában megjelent mindkét albumuk – Great River (2015) és Translator's Note (2017) – élénk kritikai elismerést kapott, s Tzurt a kortárs jazz színtér egyedi hangú alakjainak sorába emelte.

odedtzur.com 

A koncertre minden jegy elkelt!

Kérjük Önöket, hogy az Opus Jazz Clubba
váltott jegy mellé ne felejtsenek el asztalt foglalni!
Ülőhely csak asztalfoglalás esetén garantálható.

Asztalt jeggyel, internetes jegyváltás esetén utalványazonosítóval rendelkező vendégeinknek tudunk foglalni.

Az asztalfoglalásokat legkésőbb 20 óráig tudjuk fenntartani!

Közvetlenül koncertkezdés előtt történő jegyvásárlásnál vendégeink a meglévő asztalokat érkezési sorrendben foglalhatják el.

Telefon
+36 1 216 7894

℗ BMC

Galéria
3Kép
2018 február 24 szombat