Hírek

Hírek Bloomsday in Budapest 2021

A magyarországi Ír Nagykövetség június 16-án, a Bloomsday alkalmából jelentette be kortárs zenei gitárpályázatának győzteseit. A kiválasztott zeneszerzők kompozícióit a Bloomsday in Budapest 2021 programjaként mutatják be a BMC-ben. 

A Bloomsday Project az ír Contemporary Music Center, Koltai Katalin gitárművész, a Budapest Music Center és a Ronan Gargan nagykövet úr által vezetett magyarországi Ír Nagykövetség közös szervezésében valósul meg. A projekt születése Koltai Katalin írországi látogatásához köthető: a gitárművész 2019 márciusában előadást tartott a TU Dublin Conservatory of Music & Drama által megrendezett Dublin Guitar Symposiumon, és hangversenyt adott a dublini Magyar Nagykövetségen.

A projekt célja olyan művek nemzetközi bemutatása, melyek feszegetik a klasszikus gitár idiomatikus határait, újszerűen árnyalják a hangszer karakterét és ezáltal gazdagítják a 6 és 8 húros gitár repertoárját. A pályázat lehetőséget nyújt magyarországi és írországi szerzőknek új nemzetközi kapcsolatok kialakítására, és műveik új közönség előtt történő bemutatására.

A Contemporary Music Center pályázati felhívására számos pályamunka érkezett be, ír és magyar kortárs szerzők új gitárműveivel. Tizenegy kompozíció került kiválasztásra, melyeket Koltai Katalin mutat majd be a BMC-ben 2021. június 16-án megrendezett koncerten. A magyarországi előadás az Ír Nagykövetség 2021-es Bloomsday programsorozatának része lesz, de a kompozíciók 2020 és 2021 során Írországban is bemutatásra kerülnek. Az előadójuk, Koltai Katalin nemzetközileg elismert gitárművész, szólista és kamarazenész, aki rendszeresen lép fel jelentős zenekarokkal, és a kortárs zene elhivatott képviselője.

A pályázaton kiválasztott ír zeneszerzők: Daragh Black Hynes, Seán Clancy, Benjamin Dwyer, Gráinne Mulvey és Ian Wilson. A hazánkat képviselő zeneszerzők közül Balogh Máté, Alessio Elia, Gryllus Samu, Szászi Petra, Szőcs Márton és Tornyai Péter került kiválasztásra. 

További információ a Bloomsday in Budapest Project partnereiről:
The Contemporary Music Centre, Írország: www.cmc.ie 
Koltai Katalin: www.katalinkoltai.com
Magyarországi Ír Nagykövetség: https://www.dfa.ie/irish-embassy/hungary/
Budapest Music Center: https://bmc.hu/

További megkeresések angol nyelven:
Linda O’Shea Farren, Communications & Projects Manager at the Contemporary Music Centre, Ireland
E-mail: losheafarren@cmc.ie