Program

Basszista, kincstárnok és diplomata: Johannes Ockeghem | Bali János és az A:N:S chorus sorozata 4/1.

15:30
Könyvtár
Műsor:

15:30 Bali János előadása
Hagyományok elején
A reneszánsz misekompozíciók a bécsi klasszikus szimfónia műfajához hasonló corpust képeznek: többtételes, félórás darabok; koruk legkomplexebb, legnagyobb technikai követelményeit és legnagyobb előadóapparátusát kívánó alkotásai. A műfaj a 15. század első felében bontakozott ki, és kialakulásában, alapvető vonulatainak formálásában Ockegehem is a meghatározó egyéniségek egyike volt.

17:00 Az A:N:S Chorus koncertje
Missa L’homme armé, Missa caput
Közreműködik: Patay Péter, Kéringer László, Czier Zoltán, Benkő Pál

Ez a rejtélyeskedés és furfangoskodás tetőpontját éri el Ockeghem és kortársai műveiben. […] Ami Dufaynál csak eszköz, az itt cél lesz, amelyhez a fülnek semmi köze, mert nem a zenei ízlés követelménye, hanem elméleti spekulációk eredménye. […] Mindezen mesterkedéseknél a fül húzza a rövidebbet.” (Kacsóh Pongrác: „A zene fejlődéstörténete”. A Művészet könyve, Athenaeum, Budapest, 1909., 614–615. oldal)

Johannes Ockeghem (c. 1410 – 1497) a reneszánsz zene egyik legnagyobb, de mindenképp legrejtélyesebb alakja volt. A halálára írott lamentók azt mutatják, hogy a következő generáció apa-szerű mesterét látta benne – miközben minden arra utal, hogy ő maga volt a függetlenség, fantázia és irracionális szabadság. Előadás- és koncertsorozatunk az ő művészetét, személyiségét és életét járja körül.


A sorozat további előadásai:

2020. február 8. 15:30
15:30 Bali János előadása
Notáció, kódexek
17:00 Az A:N:S Chorus koncert
Missa Au travail suis, Missa Fors seulement
Közreműködik: Hegyi Barnabás, Patay Péter, Nagy Bertalan, Ujházy Márton, Koncz András, Benkő Pál


2020. február 29. 15:30
15:30 Bali János előadása
Az alapproblémák kutatása – Bali János előadása
17:00 Az A:N:S Chorus koncertje
Missa cuiusvis toni, Missa prolationum
Közreműködik: Patay Péter, Fehérváry Péter, Ujházy Márton, Benkő Pál


2019. május 16. 15:30
15:30 Bali János előadása
Az udvari kultúra labirintusa
17:00 Az A:N:S Chorus koncertje
Chansonok
Közreműködik: Gavodi Zoltán – ének; Bali János – furulya, Varga Ferenc – brácsa, Szurgyi Gergely – gitár, Kallai Nóra – gamba

A belépés díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

A négy alkalomból álló sorozaton a Metronom Közhasznú Nonprofit kft. akkreditált pedagógus-továbbképzéseként is részt lehet venni. Ennek feltételei:
● a metronomkepzes.hu oldalról letöltött jelentkezési lapot kitölteni és megküldeni a Metronom kft. 1064 Budapest, Vörösmarty u. 65. címre, vagy az info@metronomkepzes.hu email címre;
● a képzés díját, 20.000,– Ft-ot befizetni a Metronom kft. által kiállított számla kézhezvétele után;
● mind a négy alkalmon jelen lenni és az utolsó alkalommal benyújtani egy maximum 3 oldalas összefoglaló dolgozatot az első három előadásról.

℗ BMC

2020 január 11 szombat