Hírek

Hírek Ligeti 100: A BMC fesztivállal ünnepli a világhírű zeneszerző, Ligeti György centenáriumát

Száz éve született Ligeti György, a 20. század második felének egyik legjelentősebb zenei újítója. Az erdélyi származású, 2006-ban elhunyt zeneszerző világszerte ünnepelt centenáriumának szálai a Budapest Music Centerben futnak össze május 22. és 28. között: nemzetközi világsztárok és a hazai kortárs zenei élet meghatározó előadói és szerzői világítják meg a sokszínű életművet.

Az egyhetes Ligeti 100 fesztivál tizenkét koncertjén korai művek, sikerdarabok és kései remekművek egyaránt hallhatók lesznek a BMC-ben, a fellépők között pedig olyan sztárszólistákkal találkozhatunk, mint az izlandi zongoraművész, Víkingur Ólafsson, Kim Kashkashian brácsaművész, Sarah Defrise szopránénekes, valamint a neves brit csellista, Steven Isserlis. Az ünnepi alkalomból színpadra lép a komponista fia, Lukas Ligeti, és Budapestre látogat Ligeti özvegye, a 93 éves Ligeti Vera is.

Víkingur Ólafsson, fotó: Ari Magg

A fesztiválprogram három pillérét három zenekari koncert adja a kortárs zene vezető hazai együtteseivel: május 22-én a Budapesti Vonósok, május 25-én az UMZE Kamaraegyüttes, május 28-án, a szerző születésnapján pedig a Keller András és Rácz Zoltán által alapított Ligeti Ensemble játszik a BMC Koncerttermében. Ezen a hangversenyen a BMC-ben élő és dolgozó Kurtág György mellett Eötvös Péter és Vidovszky László új, Ligeti emlékének ajánlott műveit is hallhatja a közönség.

„Ligeti, Kurtág és Eötvös életműve szimbolikus és kézzelfogható értelemben is a Budapest Music Center kortárs zenei tevékenységének alapjait jelentette 25 évvel ezelőtt, és jelenti ma is” – nyilatkozta Gőz László, a BMC igazgatója. „Azért dolgozunk, hogy a 20. század kortárs zeneszerzői a 21. század klasszikusaivá váljanak.”


Kurtág György és Ligeti György a salzburgi Mozarteumban, fotó: Marion Kalter

Ligeti György lenyűgöző és olykor mai füllel is meghökkentő remekművei közül számos szóló- és kamaradarab is elhangzik a fesztiválon, Károlyi Katalin, az Amadinda Percussion Project, Rácz Zoltán, Holló Aurél, Csalog Gábor, Fábri Flóra és Zétényi Tamás előadásában, de nem maradhat el az egyszerre 100 metronómon megszólaló, hipnotikus erejű Poème symphonique sem. A vokális darabokból a 2022-es Kodály Zoltán Kórusverseny győztese, a Pax et Bonum Kamarakórus nyújt válogatást, Balogh Máté erre az alkalomra komponált a cappella műve mellett.

Izgalmas társprogramok kísérik a hangversenyeket: május 23-án a Ligetivel szoros baráti és szellemi kapcsolatban állt, 97 éves Kurtág Györggyel, valamint a Ligetivel sokáig együtt dolgozó Eötvös Péterrel beszélget Fazekas Gergely zenetörténész, hogy személyes történetekkel idézzék fel a komponista alakját. Ligeti zenéje a mozivásznon is történelmet írt: a 2001: Űrodüsszeiában és más filmalkotásokban megszólaló műveiről Dargay Marcell zeneszerző tart előadást május 24-én. A fesztiválhoz lemezmegjelenés is kapcsolódik: a BMC Records új kiadványán Zétényi Tamás a XX. századi vonósirodalom nemzetközi értelemben is legjelentősebb szólódarabjait adja elő, köztük Ligeti csellószonátáját és brácsaszonátáját.

Zétényi Tamás, fotó: Sutyák János

Hogy műfaji határokon átlépve mekkora hatást gyakorol Ligeti zenéje a mai alkotókra, arról különleges jazz- és elektronikus zenei koncertek tanúskodnak a programban: a Modern Art Orchestra Fassang Lászlóval, a Lukács Miklós Cimbiózis Trió a Ligeti Ensemble tagjaival, a Moment’s Notice Trio pedig Lukas Ligetivel és Fekete-Kovács Kornéllal karöltve helyezi új kontextusba Ligeti műveit. A BMC Opus Jazz Clubjában Sašo Vollmaier, Pozsár Máté és Szabó Dániel zongoraművészek egy-egy új bemutatóját is átélheti a közönség, míg a BMC Könyvtárában a Zeneakadémia elektronikus zenei médiaművészet szakos hallgatói mutatják be Ligeti által inspirált alkotásaikat.

A koncertekre jegyek elővételben már kaphatók a BMC-ben és a bmc.jegy.hu oldalon.


LIGETI 100 FESZTIVÁLPROGRAM

2023.05.22. hétfő
19:00 Budapesti Vonósok: Ligeti és mesterei

2023.05.23. kedd
19:00 Trio K | Amadinda Percussion Project, Károlyi Katalin | Hatszemközt Ligetiről: Kurtág, Eötvös, Fazekas

2023.05.24. szerda
18:00 Ligeti a filmvásznon
19:00 Lukács Miklós Cimbiózis Trió & Ligeti Ensemble | Modern Art Orchestra Plays Ligeti
21:00 Pozsár Máté: Ligeti Special 6

2023.05.25. csütörtök
19:00 UMZE Kamaraegyüttes: Kalandozások Ligetivel
21:00 Moment's Notice Trio, Lukas Ligeti, Fekete-Kovács Kornél: Azonnali válaszok Ligeti Györgynek

2023.05.26. péntek
18:00 Zene húros hangszerekre, billentyűkre és hangszálakra
21:00 Vollmaier: Ligeti

2023.05.27. szombat
17:00 Tribute to Ligeti – az LFZE Elektronikus Zenei Médiaművészet Tanszak koncertje
19:00 Ligeti és Kurtág – Lukas Ligeti, Namoradze, Kashkashian, Isserlis, Ólafsson, Csalog, Kemenes, Charial
21:00 Szabó Dániel Nonett: El nem csépelt frázisok

2023.05.28. vasárnap
19:00 Ligeti Ensemble, Eötvös Péter, Keller András


Ligeti György

2023. május 28-án lenne 100 éves Ligeti György, a 20. század egyik megkerülhetetlen zeneszerző-egyénisége. Az erdélyi születésű, nemzetközi hírű komponista a budapesti Zeneakadémián tanult, ahol életre szóló barátságot kötött Kurtág Györggyel. 1956-os emigrációját követően ismerkedett meg a nemzetközi újzenei színtérrel, és nem sokkal később kialakította a maga utánozhatatlan hangzásvilágát. Soha nem csatlakozott iskolákhoz, kerülte a dogmákat és átfogó művészetelméleteket. Ehelyett folyamatosan újraalkotta zenei nyelvét, miközben darabjaiban újabb és újabb zenei problémákra keresett megoldást. Intellektuális gazdagsága magyar zeneszerzőből a nyugati művészi zene univerzális viszonyítási pontjává léptette elő. Hatása a XXI. századi zenére szinte felmérhetetlen: a kortárs-klasszikus zene mellett a filmzenén, az elektronikus zenén és a modern jazzen is rajta hagyta jellegzetes kézjegyét.


Budapest Music Center

Kettős évfordulót ünnepel a Budapest Music Center 2023-ban: 25 éve működik BMC néven a Gőz László által alapított zenei intézmény, és 10 éve nyílt meg a BMC Mátyás utcai központja. A Budapest Music Center fő célkitűzése megalapítása óta változatlan: a jelenkor magyar zenei értékeinek együttes és összehangolt felmutatása. Ezt szolgálja a BMC 2013-ban megnyílt, 4000 négyzetméteres zenei központja, ahol a 300 fős kortárs zenei koncertterem mellett helyet kapott a jazz hazai és nemzetközi nagyjait bemutató Opus Jazz Club, a 100 ezer tételes zenei gyűjteménnyel rendelkező Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, valamint a mára közel 300 klasszikus, kortárs és jazz albummal büszkélkedő BMC Records. A  Budapest Music Center Kurtág György és Eötvös Péter mellett haláláig Ligeti Györggyel is intenzív kapcsolatban állt, és a zeneszerző családjával, jogörököseivel együttműködve ma is kiemelt küldetésének tartja az életmű ápolását.